Flexibele slang voor aansluiting van container op spanenafzuiging

2024-03-08
Ducomat

Welke flexibele slang kunt u gebruiken om uw container aan te sluiten aan uw spanen-afzuiginstallatie ?

Uw houtwerkplaats voor de productie van meubels is nu uitgerust met een krachtige stofafzuiginstallatie. Elke productiemachine is aangesloten op de afzuiging, de spanen en het stof worden door uw leidingnetwerk gezogen en naar de afzuigcentrale geleid. De industriële stoffilter die u hebt geïnstalleerd, zorgt voor een goede scheiding van het afval dat samengesteld is uit spanen en zaagsel. Deze worden afgevoerd naar het recuperatiecircuit langs de dichte sluis waarmee de trechter van uw industrieel filtersysteem is uitrust. Een transportventilator stuwt het afval door het recuperatiecircuit naar de container.

Zodra de container vol is, moet deze worden losgekoppeld van het recuperatiecircuit om hem te kunnen verplaatsen en legen. Deze handeling moet regelmatig worden uitgevoerd, telkens als de container is gevuld. Daarom moet een eenvoudig aansluitsysteem worden toegepast. Een flexibele slang is dan bijna onmisbaar om uw container te verbinden met het transportcircuit dat samengesteld is uit gegalvaniseerde buizen. Om deze montage uit te voeren zijn verschillende componenten nodig, zoals een containeraansluiting, buiskoppelingen voor afzuigleidingen, montageringen, ...

De flexibele slang die wordt gebruikt om een ​​afvaltransportcircuit op een container aan te sluiten, is over het algemeen zeer goed bestand tegen schurende materialen zoals houtstof, houtspanen, poeder, textielvezels, papier of korrels.  De polyurethaanwand is 0,9 mm dik, daardoor is deze flexibele slang uiterst duurzaam. Deze flexibele slangen zijn vaak verkrijgbaar in een diameter van 250 mm of 300 mm, aangepast aan  de diameter van de afzuigbuizen die gebruikt worden voor de recuperatiecircuits.   

De constructie van deze flexibele afzuigslangenbestaat uit een staaldraad die in de polyurethaanwand is geïntegreerd. Flexibele slangen voor het aansluiten van containers hebben verschillende interessante eigenschappen:

  • Ze worden gecomprimeerd en verpakt in plastic hoezen. Hierdoor zijn ze beschermd tijdens het transport. Eenmaal uitgepakt nemen ze terug hun oorspronkelijke lengte aan.
  • Ze werden ontworpen om goed weerstand te bieden tegen slijtage door wrijving.
  • Ze zijn zeer scheurvast en goed bestand tegen uitrekking.
  • Ze zijn bestand tegen aantasting door olie en benzine.
  • Ze bieden goede weerstand tegen allerlei soorten chemische producten.
  • Ze zijn UV- en ozonbestendig.
  • Ze zijn gas- en vloeistofdicht.
  • Ze hebben goede antistatische eigenschappen door verbinding van de metalen spiraal met de aarde.
  • Ze zijn moeilijk ontvlambaar volgens norm DIN4102-B1

Flexibele buizenvoor het transport van spanen en zaagsel zijn over het algemeen verkrijgbaar bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in de verkoop van onderdelen, nodig voor de aanleg van een netwerk voor industrieële stofafzuiging. Meubelfabrikanten die beschikken over meerdere houtbewerkingsmachines, zijn verplicht hun bedrijf uit te rusten met een efficiënte stofafzuiginstallatie. De kwaliteit van de gefabriceerde producten en de gezondheid van hun medewerkers hangen hiervan af. Er bestaan ​​bindende Europese normen en het is de verantwoordelijkheid van elke ondernemer om deze na te leven.